Jul o aug 2011 121

Var femte person i Sverige har någon form av allergi. Pollen, pälsdjur, kvalster och vissa livsmedel är exempel på sådant som man ofta blir allergisk mot. Vid pollen- och pälsdjursallergi brukar man få rinnsnuva, nästäppa, nysningar och klåda i näsan. Många får också röda, kliande och svidande ögon.

På Astma & allergi linjen kan du läsa mer om allergier, klicka här
Medicininstruktioner

Tänk på hur eländig, trött och hängig du kan känna dig när du är förkyld – för många allergiker är detta vardagsmat!Man kan tycka att lite hösnuva inte är så farligt, men många pollen- och pälsdjursallergiker påverkas märkbart i sin vardag. Många gånger kan man behöva göra livsstilsförändringar till följd av allergin.

Anafylaxi och anafylaktisk chock

Anafylaxi, eller så kallad anafylaktisk chock, är en akut allergisk reaktion som uppstår när kroppens immunförsvar överreagerar på ett ämne, exempelvis ett livsmedel. Reaktionen kommer i regel snabbt och kan vara livshotande om man inte får behandling direkt. De första symtomen på en anafylaktisk chock kommer oftast från huden, till exempel i form av nässelutslag, klåda och svullnad kring ögon, mun och läppar, samt värmekänsla i ansiktet. Det är också vanligt att man känner trötthet och oro, eller får rinnsnuva, nästäppa, heshet och hosta.

De svåraste allergichockerna kan leda till blodtrycksfall, andnöd, hjärtstopp och medvetslöshet. Symtom på anafylaxi kan ge sig till känna redan inom några sekunder eller minuter efter att man fått i sig ett allergen. I sällsynta fall kan en anafylaktisk reaktion dock komma flera timmar efteråt. I regel är risken för en allvarlig reaktion större om symtomen kommer snabbt. Det är inte säkert att man utvecklar alla symtom vid ett tillfälle och symtomen kan variera från person till person. För att en allergisk reaktion ska räknas som anafylaxi krävs att minst två olika organ är påverkade.

Här nedan kan du se en instruktionsfilm som visar hur man ger adrenalin med en EpiPen.